A2-såpa - sammanfattning

En vecka in på A2-dramat kommer det en snabb-sammanfattning.
Det har varit många händelser som avlöst varandra, och tempning och annan koll av hästar har föregått rapportering om "galenskaperna" i Fågelsången.

Det första som märktes var en ung Tarzan som hade över 41-gradig feber.
Det skrevs omedelbart på whiteboardtavlor meddelande om att hästen hade hög feber, veterinär skulle komma nästföljande dag och med en uppmaning om att "inga hästar lämnar gården".
Detta var torsdagen 11 december.

Dagen därpå var ytterligare 3 hästar sjuka. Och, veterinären sa efter första koll att det sannolikt rörde sej om A2-virus.

Lördagen 13 december... dagen då vattnet som kom ur kranarna på gården var brunt... så skulle det firas Lucia på ömse håll.
En kvinna, till yrket sjuksköterska, satt upp på sin häst och red över till en närliggande gård, trots att hennes stallkamrater uppmanade henne att istället tvätta av sej och ta bilen dit.

Då kunderna (hästägarna) bad om rent vatten till sina hästar tog tupp och höna bilen... och åkte på kalas.

Pippi kom aldrig iväg på kalas, eftersom hästar var sjuka, och det fanns fler hästar än boxar att ställa dessa i.
Pippi ringde höna för att höra sej för om det gick att låna boxar... och möttes av "Stör mej inte! Jag är faktiskt på kalas!".

Vartefter dagarna gick insjuknade hästar... och då veterinären kom på tisdagen (16 dec) var antalet sjuka hästar uppe i 18. Svabbprov togs, och veterinären uppmanade till att låta hästarna vila minst 10-14 dagar efter att sista hästen blivit fri från symtom.

Onsdag 17 dec. får Pippi telefonsamtal från gården som haft luciafirandet i helgen. De har fått veta att A2 finns på gården, och berättar att dom nu har 15 sjuka hästar. Hela ridskolan drabbas av en ekonomisk smäll som blir oerhört kännbar.
Det berättas till Pippi att sjuksköterskan som ridit dit för Luciafika varit dit både fredag och lördag... och att hon ställt in sin häst i en box i deras stall. Och... att hon inte berättat att hon kom med smitta.

Pippi tar genast upp detta med höna... som svarar med att Pippi bär ansvaret. Höna tycker Pippi inte varit tydlig nog.
"Ingen häst lämnar gården!" var inte tydligt nog... utan därför reds hästen från gården till den närliggande gården.

Samma eftermiddag kom sen provsnaret. Det är A2-virus. Och, gården är nu stängd och satt i karantän. Myndigheten är varskodd, sedan A2 är anmälningspliktig.

Söndagen 21 december är höna igång och rider på sina 2 hästar. Det där med vila anses inte viktigt.
Viktigare känns det att få rida - trots att hästarna hostar.

På fråga från en av de andra kunderna om ifall sjuksköterskan ridit på sin häst till den närliggande gården med ridskolan svarar höna att det är lögn. Att sanningen är att hon endast red förbi.

RSS 2.0